Du är här:

Maximera räckvidden på din elbil – 10 smarta tips !

Att köra elbil har många fördelar framför konventionellt drivna fordon med diesel och bensinmotorer. Den ekonomiska aspekten är säkert en av anledningarna till att du skaffade, eller funderar på att skaffa en elbil. Pendlar du längre sträckor så kan elbilen göra underverk för ditt hushålls ekonomi, men även du som kör korta sträckor ofta har möjlighet att spara stora pengar med ett klimatsmart fordonsval.

För den oinsatte så drar gamla diesel- och bensinbilar mycket mer soppa de första kilometrarna än när de kommit upp i temperatur. Därför stämmer ofta den angivna bränsleförbrukningen med verkligheten.

Men det är inte bara fossilbilar som går att köra mer eller mindre ekonomiskt. Vissa tricks är universella och kan anammas även för dig som tagit steget över till framtidens fordonstyp. Vi har listat de i vårt tycke bästa knepen för att minska den elkonsumtion när du kör elbil.

1. Ta det lite försiktigt med accelerationen

Det må vara roligt att släppa lös elbilens krafter vid rödljuset. Det är dock mindre bra för batterikonsumtionen eller dina däck. Ta det lite lugnt iväg så kommer du längre per laddning och minskar slitaget på bilens rörliga delar. En anna fördel är att du bidrar till lägre partikelutsläpp när du sliter mindre på däcken.

2. Kör lagom fort

Det finns ingen prestige i att köra för fort, oavsett om du sitter bakom ratten i en Tesla eller Renault. Luftmotståndet ökar med kvadraten på hastigheten och du tjänar därför både räckvidd och kilowatt-timmar om du kan hålla hastighetsbegränsningarna. Allra lägst är energiåtgången för en elbil mellan 20-55 km/t, men det är först över 90 km/t som energikonsumtionen stiger ordentligt. Kan du hålla dig under det magiska 90-strecket kan du lägga till många kilometrar på din räckvidd.

3. Rekupera vid inbromsningar

Att köra så långt som möjligt utan att behöva trycka ner bromspedalen är ett bra sätt att utnyttja bilens regenerativa laddningsfunktion. Den tar tillvara på rörelseenergin när bilens hastighet minskar. Istället för att omvandlas till värme när bromsbeläggen slår vid omvandlas energin till el som går tillbaka till bilens batterier. Kom ihåg att planera din körning så att du har gott om avstånd till framförvarande bilar och undvik situationer där du kommer för nära. Använd alltid bromsarna när de behövs!

4. Stäng av klimatanläggningen eller sänk temperaturen

Bilens klimatanläggning kan vara en riktig batterislukare, särskilt vid låga utetemperaturer eller heta sommardagar. Genom att använda den med måtta kan du öka räckvidden på elbilen betydligt.

5. Återupptäck landsvägarna

Motorvägarna har traditionellt sett varit ett självklart val för många resor, men landsvägarna är underskattade och bjuder ofta på vackra vyer och inspirerande körning. Har du redan planerat att hålla dig på rätt sida 90-strecket så kan landsvägarna ge dig en bättre ekonomi på din resa. Kanske får du även se något nytt och spännande!

6. Minska onödig vikt

Rensa ut bilen på onödiga saker då och då. Högre vikt gör att motorn måste jobba hårdare för att ta dig dit du ska. Detta gör att elbilens räckvidd blir kortare och du får stanna för att ladda med tätare mellanrum.

7. Parkera i garage om du har möjlighet

Rensa ut bilen på onödiga saker då och då. Högre vikt gör att motorn måste jobba hårdare för att ta dig dit du ska. Detta gör att elbilens räckvidd blir kortare och du får stanna för att ladda med tätare mellanrum.

8. Mindre fälgstorlek = längre räckvidd för elbil

Stora hjul ser snyggt ut, men bidrar ofta till att sänka totalekonomin för ditt fordon. Vill du köra så snålt som möjligt så håll dig till standardalternativen.

9. Ta hand om din elbil och dess batteri

Ett välmående batteri får längre livslängd och låter dig komma längre per laddning under lång tid framöver. Se till att läsa igenom tillverkarens rekommendationer om hur du bäst sköter om och laddar ditt batteri.

10. Kontrollera ditt däcktryck

Var sjunde bilist i Sverige kör med för lågt däcktryck. Att kontrollera däcktrycket någon gång i månaden är ett smart sätt att minska slitaget på dina däck, samtidigt som du får en lägre energiförbrukning när du kör. Förutom detta påverkar även däcktrycket fordonets köregenskaper, framförallt vid kraftiga undanmanövrar. Inga ursäkter, ta en minut för att se till att trycket är rätt någon gång då och då.

Lång räckvidd för elbil är trevligt, men kompromissa aldrig med säkerheten!

Denna lista är för dig som vill maximera elbilens räckvidd. Kom dock ihåg att du inte får tumma på komforten om du känner att det påverkar din körning negativt. Låt alltid säkerheten komma i första hand!

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtidens bilar!

Vi på OPIGO installerar marknadens smartaste laddstationer, laddstolpar och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

Läs mer

Dela inlägget

Investeringskalkylatorn

Räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Total investeringskostnad

kr
kr
kr
kr
kr

Månadskostnad per plats

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Skicka en intresseanmälan

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!