fbpx

Laddstolpar för Bostadsrättsförening

Just nu får ni som bostadsrättsförening 50% av den totala investeringskostnaden i bidrag via Ladda Bilen Bidraget

Att erbjuda elbilsladdare för sina medlemmar i en bostadsrättsförening blir allt viktigare med dagens fordonsutveckling. För att vi tillsammans ska kunna nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 behöver bostadsrättsföreningar göra det möjligt för medlemmar att köra elbil. I dagens samhälle är det ofta en helt avgörande faktor när människor letar nytt boende. Kör du elbil kommer du med största sannolikhet att välja en bostadsrättsförening som kan erbjuda laddstation i eller i närheten av hemmet.

Med vårt brinnande engagemang för hållbarhet och ny teknik har vi tillsammans med våra kunder tagit fram skräddarsydda lösningar över hela landet och söker ständigt nya utmaningar. Vi på Opigo jobbar med helhetslösningar mot våra kunder. Det innebär att vi tar hand om hela ert ladd-projekt från start till mål. Allt för att det ska vara så enkelt som möjligt för er att installera laddstolpar i er bostadsrättsförening.

Låt oss börja med ett kostnadsfritt platsbesök tillsammans med någon i vårt kunniga team. Vid besöket tittar vi på era förutsättningar och kommer fram till en lösning som passar just er!

Vår kompletta helhetslösning:

Smarta laddstationer

Vi samarbetar med de ledande leverantörerna av EU-godkända laddstationer och kan därmed leverera smarta laddstationer som matchar era specifika funktionskrav.

Läs mer om våra smarta laddstationer!

Smarta tekniska system

Med Opigos lastbalanseringssystem utnyttjar ni all tillgänglig effekt i fastigheten på ett effektivt sätt. Detta innebär att flera elbilar kan laddas samtidigt gentemot traditionell elbilsladdning.
Tagg-system (RFID) för aktivering av laddning kan implementeras för att undvika obehöriga från användning.

Läs mer om smarta tekniska system!

Installation och driftsättning

Vi på Opigo samarbetar med certifierade partnerinstallatörer över hela landet vilket garanterar er en trygg och säker installation. Fråga oss gärna vilka vi samarbetar med i just Er stad!

logo-med-underline-svart-fyrkant

Opigo CLOUD

Med Opigo CLOUD får ni alltid en rättvis debitering av den förbrukade elen. Föreningen har inga dolda eller löpande avgifter och tjänsten är dessutom helt administrationsfri.

Läs mer om Opigo CLOUD!

Utbildning och service

I samband med driftsättningen av era laddstationer håller vi alltid en enklare utbildning och genomgång av systemet.
Avtal om löpande övervakning, teknisk support och service kan tecknas vid färdigställt projekt.

autocharge-24
autocharge-28

Ladda Bilen Bidraget

Ladda Bilen Bidraget är ett investeringsstöd från Naturvårdsverket där ni som bostadsrättsförening får 50% av den totala investeringskostnaden i bidrag. Ansökan om bidraget kan skickas in före alternativt efter färdigställt projekt och vi på Opigo hjälper er självklart kostnadsfritt med ansökan.
Passa på medans bidraget finns kvar!

Läs mer om bidraget!

Tre fördelar med att installera laddstationer i bostadsrättsförening

Investeringskalkylatorn - räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Den totala kostnaden för investeringen är:

kr
kr
kr
kr
kr

Kostnad per plats och månad:

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Vad våra kunder säger

Kom igång!

Letar du efter ett grönt alternativ?

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!

FAQ

Vi rekommenderar att man börjar med ungefär 10-20% av sina parkeringar. Men det viktigaste vid en första installation är att bygga för framtiden och dimensionera dagens installation för en billig och smidig utbyggnad när behovet ökar.

De allra flesta fastigheter klarar faktiskt mer än man tror. Detta på grund av att vi alltid implementerar ett lastbalanseringssystem i anläggningen. Laddstationerna anpassar då sin ladd-effekt efter hur mycket som finns tillgängligt i fastighetens befintliga elsystem. På så sätt behöver man inte lägga pengar på en dyr uppsäkring eller uppgradera det befintliga elsystemet.

Väljer ni en laddstation med Typ 2-uttag så kan alla laddbara bilar på marknaden nyttja laddstationen. 

Självklart! På vårat Facebook-konto delar vi ofta installationer vi gjort. Önskar ni mer än det som finns där är det bara att kontakta oss så fixar vi det.

Kostnaden beror främst på förutsättningarna för installationen. Behövs det till exempel grävas och återställas med asfaltering eller kan vi skruva upp laddboxen på vägg intill den befintliga el-centralen? 
Ett bra riktpris brukar vara ca 20 000 kr per parkeringsplats installerat och klart.

Här finns egentligen två vägar att gå.

Den enklaste men kanske inte mest rättvisa varianten är att man höjer den fasta månadsavgifter för parkeringsplatsen. Den förhöjda avgiften ska då täcka både el-förbrukningen och återbetalning till föreningen för investeringen.

Varianten vi rekommenderar är att varje användare betalar för sin förbrukade el. Med vårat automatiska debiteringssystem sköts detta automatiskt och kräver noll administration från föreningen. Enkelt, rättvist och säkert!

Det är helt beroende på antalet laddare och förutsättningar. 
Att installera 10st laddplatser i parkeringsgarage tar ca två-tre dagar.

Den absolut vanligaste varianten, och den vi rekommenderar, är att föreningen tar hela investeringskostnaden. Fördelen då är att Ni kan söka bidrag via Klimatklivet för hela installationen på ett enkelt sätt.

Vid hemmaladdning där man står parkerad över natten finns det i regel ingen anledning att installera laddstationer snabbare än 1-fas 16A (3,7kW). Dessa ger dig drygt 2 mil/h vilket täcker dina dagliga behov med marginal eftersom du kan ladda varje natt.

Laddstationer som klarar en effekt på 3,7kW (1-fas, 16A) ger dig drygt 2 mil/h. Detta är den absolut vanligaste hastigheten när det gäller hemmaladdning. Skulle man av någon anledning vilja erbjuda snabbare laddning är nästa steg 3-fas 16A (11kW). Med dessa laddstationer får man drygt 6 mil/h vid laddning.

Det kostar ungefär 3kr/milen att ladda din elbil. Notera att detta är beräknat på marknadens elpris. Vissa bostadsrättsföreningar väljer att ta ut en något högre avgift för elen på grund av investeringskostnaderna de gjort.

Nej. Oavsett om du kör ren elbil eller laddhybrid så kommer du i de allra flesta fall ladda din bil fullt över natten.

Ja! Bidraget kallas Ladda Bilen Bidraget och är en satsning via Naturvårdsverket. Bidraget ger er 50% av den totala investeringskostnaden i stöd och vi hjälper er kostnadsfritt med ansökan.

För en så kostnadseffektiv installation som möjligt installeras laddarna i grupp och på platserna närmast lämplig el-central. Detta ger inte bara en billigare installationskostnad idag utan också en betydligt enklare utbyggnad av systemet i framtiden.

Ja! Vi erbjuder laddboxar med dubbla Typ 2-uttag.

Ja! Vi arbetar och installerar över hela landet.

Typ 2-uttaget är en europeisk standard för elbilsladdning. Samtliga laddbara bilar på marknaden kan nyttja Typ 2-uttaget.

Ett lastbalanseringssystem kommunicerar hela tiden med fastighetens övriga el-förbrukning och laddstationerna. Detta resulterar i att laddstationerna aldrig förbrukar mer el än vad fastigheten kan leverera.

Att ladda din elbil ur ett vanligt vägguttag är något som elsäkerhetsverket officiellt avråder från. Anledningen är de höga strömmarna som pågår under så pass lång tid vilket lätt kan leda till varmgång och i sin tur brand.

Ja, det får ni! 
I förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857), 22 b § står det följande:
”Ett internt lågspänningsnät som huvudsakligen är avsett för fordons elbehov får byggas och användas utan nätkoncession”

Det vill säga att ni som BRF får överföra el via laddstolpar och då även ta betalt för den överförda elen.