Innehållsförteckning
Batteriets skick & garantitid
Det är många som har förutfattade, negativt laddade (pun intended), meningar om hur länge ett batteri i en elbil kan förväntas hålla. Det baseras i mångt och mycket på den syn på batterier vi fått från andra produkter i vår vardag, exempelvis mobiltelefoner. Teknologin i batteripacken i elbilar är den samma som i just våra mobiltelefoner, alltså litiumjonbatterier, men laddcyklerna ser väldigt olika ut.
Ett batteri av litiumjon slits snabbast ut när det laddas hela vägen till 100%, samt när det laddas ur till 0%. Med detta som bakgrund har många elbilstillverkare sett till att batteriet bara laddas till ca 90%. De sista 10% går att trycka i genom att aktivera ett så kallat long range mode, något som görs manuellt av ägaren. På så sätt minimeras slitaget på batteriet och ökar livslängden.
Många tillverkare har även byggt in funktioner i deras bilar för att kontrollera degraderingen av batteriet och på så sätt ge köpare av begagnade elbilar goda möjligheter att kontrollera batterihälsan på det utvalda fordonet.
Det är även bra att känna till vilka garantivillkor som gäller för den bil man är intresserad av. Här kan man förvänta sig en garantitid på ca 8 år, men kolla upp vad som gäller för just det fordon som du är intresserad av. Undersök även att villkoren för batterigarantin är uppfyllda. Vanligtvis är ett sådant villkor att elbilen ska ha servats hos en auktoriserad verkstad med av tillverkaren specificerade intervall.
Tillbehör och laddningsmöjligheter
Till varje elbil behövs kablage för laddning och en laddbox. Laddningskablar kan vara dyra, så kontrollera att dessa finns och att de fungerar. För att ladda bilen behöver du även en laddbox. Bor du i en bostadsrättsförening så ta reda på vad för laddningsmöjligheter som erbjuds idag. Kanske finns är ni flera som funderar på att börja köra fossilfritt? Naturvårdsverket tillhandahåller ett så kallat “Ladda bilen-bidrag” som hjälper er att finansiera era laddningsstationer. Det gäller dock inte på begagnade elbilar utan endast på nya investeringar. Ni kan alltså söka upp till 50%. Vi på Opigo hjälper både bostadsrättsföreningar och företag att montera och driftsätta laddboxar. Vi hjälper er även med att söka bidraget från Naturvårdsverket.
Begagnade ellbilars räckvidd
Utvecklingen av elbilar går i rask takt. Kapaciteten hos batterier beräknas fördubblas ungefär var femte år. Detta gör att en begagnad elbil oftast har kortare räckvidd än en modern dito. Du bör även ta hänsyn till eventuell degradering av batteriet och undersöka om räckvidden är god nog för att du ska kunna använda elbilen till det du har tänkt dig. Kom ihåg att den absoluta majoriteten av alla resor du gör är korta, och att det är i just dessa fall som elbilen briljerar.
En bil med förbränningsmotor drar betydligt mer bensin vid korta sträckor, då motorn behöver värmas upp för att nå optimal verkningsgrad. Vill du få mer information om olika elbilmodellers räckvidd så kan du titta i vår tabell över räckvidd hos populära elbilar.