Du är här:

Laddbox med effektvakt

Det pratas mycket om hur det kommer bli en utmaning att ladda alla elbilar för elnätet. Dock så glömmer man ofta bort dom smarta tekniska lösningar som finns för att detta inte ska bli ett bekymmer. Genom att ladda när det finns ledig kapacitet i elnätet kan vi utan problem erbjuda ström till Sveriges befolkning och deras laddbara bilar.

OPIGO rekommenderar att man använder en effektvakt till sin fastighet eftersom man då kan koppla in bilen när man kommer hem och sedan tänka på annat. Men varför behövs en effektvakt? Är inte laddboxen smart och vet allt redan?

Varför behöver man en effektvakt till sin laddbox?

Det är en vanlig missuppfattning att en laddbox vet hur mycket ström som förbrukas i din fastighet. Detta är ej möjligt då laddboxen endast vet vad den själv förbrukar om den inte får hjälp av ytterligare mätare. Dock så brukar ett kluster av laddboxar prata med varandra så att dom delar på en viss mängd effekt. Då kallar man detta för statisk lastbalansering.

Till exempel tillåter man 10st laddboxar att dela på 63A. Laddar bara en så får den full effekt (upp till 22 kW), men laddar alla 10st så får dom ca 4,4 kW per laddbox. Detta tar dock inte hänsyn till resten av förbrukningen i fastigheten.

För att mäta detta måste man sätta någon typ av effektvakt bredvid elmätaren som mäter vad hela huset förbrukar. Denna data skickas sedan till laddboxen via internet (WiFi) oftast. Genom att mäta detta så ser vi när någon använder spisen, om någon värmepump är igång eller om någon tvättar till exempel.

Det är på detta sätt vi kan säkerställa att laddboxen bara laddar när det finns ledig kapacitet i ert hus.

Detta möjliggör och sänkta kostnader för er som företag eller förening då vi kan se till att kapa effekttoppar och på sätt sänka era elräkningar.

Vilken effektvakt är bäst och smidigast?

Det finns flera olika laddboxar med en tillhörande effektvakt. Det viktiga är att dom kan kommunicera så en stabil uppkoppling är det viktigaste.

Tillverkare eller typ av laddbox spelar mindre roll så länge er huvudsäkring skyddas av en effektvakt. Samtliga tillverkare vi erbjuder kan erbjuda dynamisk lastbalansering med hjälp av en effektvakt.

Vad kostar en komplett installation för laddbox med effektvakt?

Det beror på hur pass komplicerad installationen är och hur avancerad laddbox du önskar. Ofta så kan investeringen räknas hem snabbt genom debitering av el till era medlemmar eller genom att ni sänka er elräkning genom att kapa era effekttoppar.

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor!

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtidens bilar!

Vi på OPIGO installerar marknadens smartaste laddstationer, laddstolpar och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

Läs mer

Dela inlägget

Investeringskalkylatorn

Räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Total investeringskostnad

kr
kr
kr
kr
kr

Månadskostnad per plats

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Skicka en intresseanmälan

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!