Du är här:

Laddningstid för elbil – Hur lång tid tar det att ladda en elbil 2022?

Vi har tagit fram en kalkylator som räknar ut hur lång tid det tar att ladda Sveriges mest sålda elbilar. Här kan du få en idé om hur lång tid en laddning tar med de vanligaste laddstationerna för bostadsrätter och företag. 

Räkna ut kostnad för full laddning och se laddningstid

Välj din bilmodell

*Kalylatorn visar den teoretiska laddningstiden för de vanligaste elbilsladdarna.

Kostnad, full laddning (0-100%)

kr

Kostnad, full laddning (0-100%)

kr

Uträkning, laddningstid 0-100%*

timmar
timmar
timmar
timmar

Vilka faktorer påverkar laddningstiden av min elbil?

Det finns många variabler som spelar in på hur lång tid det tar att ladda din elbil. De viktigaste är batterikapaciteten, bilens inbyggda laddningskapacitet och vad för typ av laddbox du har. 

Laddningshastigheten skiljer sig även åt under olika delar av laddningscykeln; det går fortare att ladda från 0% – 80% än från 80% – 100%. Laddar du i en så kallad snabbladdningsstation rekommenderas det dessutom inte att du laddar bilen mer än upp till 80%. 

Den teoretiska laddningshastigheten vid normalladdning räknas ut genom följande formel:

Du kan även uppleva en något förlängd laddningstid av elbilen på vintern, då litiumjonerna i batteriet rör sig långsammare vid lägre temperaturer.

Vad finns det för olika laddstationer för elbilar ?

Generellt brukar man prata om två olika sorters laddstationer. Hemmaladdare (för normalladdning) och snabbladdare. Hemmaladdare är den typen som du vanligtvis hittar i bostadsrättsföreningar, vissa offentliga parkeringsplatser och på garageuppfarterna i villaområden. Snabbladdare är varianten som finns hos exempelvis bensinstationer.

Hemmaladdning sker oftast via laddstationer med en effekt på 3,6 kW, 11 kW eller 22 kW. Dessa kan anslutas till 1- eller 3-fas, beroende på vilken effekt som önskas. Vid högre effekt på laddstationen ansluts den till 3-fas för att gen en så jämn lastbalansering som möjligt. Opigo erbjuder installation av den här typen av laddare till företagskunder och bostadsrättsföreningar.

Måste jag ha en laddbox?

Oavsett vilken bil du har är en laddbox praktiskt taget ett krav om du planerar att införskaffa en elbil. Det går förvisso att ladda även genom ett vanligt uttag, men detta rekommenderas aldrig som en permanent lösning då ledningar och uttag inte är gjorda för att klara den högre belastningen över en längre tid. Därför rekommenderas det av både biltillverkarna själva och elsäkerhetsverket att en laddbox installeras om du planerar att ladda din elbil hemma.

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtidens bilar!

Vi på OPIGO installerar marknadens smartaste laddstationer, laddstolpar och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

Läs mer

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Investeringskalkylatorn

Räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Total investeringskostnad

kr
kr
kr
kr
kr

Månadskostnad per plats

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Skicka en intresseanmälan

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!