Vad kostar det att ladda en elbil?

DELA INLÄGGET:

Funderar du på att byta till elbil? Då vill du såklart veta vad det kostar att ladda elbilen samt hur mycket det kommer att kosta att köra den. I denna guide ska vi gå igenom dom faktorer som påverkar priset mest samt hur du ska tänka för att ladda så billigt som möjligt.

För att kunna svara på denna fråga måste vi göra några antaganden. Då detta räkneexempel endast ska ge en fingervisning så kommer vi att ignorera förluster vid laddning etc.

Det kommer troligen alltid vara billigast att ladda din elbil hemma, då du endast behöver betala vanligt elpris för det du laddar. Vi börjar med att anta att elbilen du vill ladda har ett batteri på 70 kWh och att bilen har en snittförbrukning på 20 kWh/100km och en räckvidd på 350km.

Räkna ut kostnad för full laddning och se laddningstid

Välj din bilmodell

*Kalylatorn visar den teoretiska laddningstiden för de vanligaste elbilsladdarna.

Kostnad, full laddning (0-100%)

kr

Kostnad, full laddning (0-100%)

kr

Uträkning, laddningstid 0-100%*

timmar
timmar
timmar
timmar
Snittpriset på el för en villa brukar landa på ungefär 1,50 kr med allting inkluderat. Det skulle då kosta dig ca 105 kr att ladda din bil med 70kWh batteri helt full. Om du lyckas förhandla dig till ett lägre pris hos din el-leverantör så kommer du såklart kunna ladda billigare. Du kommer då 35 mil för 105 kr och får en kostnad per mil på 3 kr.
  • Om du laddar din elbil i en bostadsrättsförening eller samfällighet så kommer du att köpa elen av dom. Priset sätts då beroende på flera olika faktorer.
  • Ska den som laddar betala för överföringen av elen eller bara elpriset?
  • Ska den som laddar vara med och betala av eventuell investering i laddstolpar?
  • Hur fördelas kostnaden? Har själva parkeringen blivit dyrare för att laddare finns?
På grund av många olika faktorer så kan priset en förening önskar ta ut för elen variera från 1,0 kr – 3,5 kr och detta beror alltså på vilka kostnader som faktiskt ska täckas. Detta resulterar i att du kommer behöva betala mellan 70 och 245 kr för att ladda din elbil full. Du kommer då att kunna köra 35 mil till en kostnad av 2 kr/mil till 7 kr/mil.
En laddstation kan vara många olika saker. Här kommer vi att utgå från att en laddstation syftar på en snabbladdare längst med en motorväg exempelvis. Dessa laddare kan ladda din elbils batteri direkt genom att erbjuda likström (DC) direkt till batteriet. Effekten du får ut av en snabbladdare är från 50kW och ända upp till 350kW men beror även på hur pass mycket din bil klarar av ta emot. Detta innebär att du kan ladda ditt batteri nästan fullt (80%) på bara 30 minuter. Dessa snabbladdare ingår i olika publika laddnätverk. För att nämna några har vi Ionity, Mer, InCharge och Recharge. Priset på dessa varierar såklart. Teslas snabbladdare är tyvärr inte publika utan endast Tesla-elbilar kan ladda på dom. Det finns olika abonnemang och tjänster som gör att du kan ladda billigare på vissa av dessa leverantörer. I detta räkneexempel kommer vi endast titta på priset du har som “gäst” på en laddare. Priser som gäst hos olika snabbladdare:
  • Ionity: 8,70 kr/kWh
  • Mer: 5,00 kr/kWh
  • InCharge: 2,50 kr/kWh
  • Recharge: 5,75 kr/kWh
Du kommer alltså behöva betala mellan 175 kr och 609 kr för att ladda din elbil full. Detta innebär en milkostnad på mellan 5 kr/mil och 17,4 kr/mil. Som ni ser så är det tur att man sköter det mesta av laddningen hemma.

Hur mycket kostar investeringen per plats och månad?

Investeringskalkylatorn

Räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Total investeringskostnad

kr
kr
kr
kr
kr

Månadskostnad per plats

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Skicka en intresseanmälan

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!