Du är här:

Elbilsladdning i bostadsrättsförening

Att installera laddstationer för elbilsladdning i en bostadsrättsförening kan till en början låta som ett stort och dyrt projekt att dra igång. Men så behöver det inte alls vara. Genom att ta hjälp av en helhetsleverantör av laddstationer kan ni i föreningen fokusera på det ni är bra på och lämna över hela ladd-projektet till någon som har kunskap och erfarenhet inom området.

”Ni har en vision och vi som helhetsleverantör hjälper er att förverkliga den, utan krångel!”

Innehållsförteckning

Varför installera laddstationer i bostadsrättsförening?

  1. Höjer värdet på alla lägenheter i föreningen. Det betyder att inte bara de med elbil ha nytta av installationen av laddstationer utan att alla i föreningen tjänar på värdeökningen som laddstationerna bidrar med.
  2. Ökar intäkterna på parkeringsplatserna genom att föreningen kan ta ut en förhöjd parkeringsavgift på de parkeringsplatser som är försedda med laddstationer . Föreningen kan även tjäna några öre på varje kWh som laddas från föreningens laddstationer.
  3. Just nu får ni som bostadsrättsförening 50% i bidrag på den totala investeringskostnaden (laddstolpe + installation). Läs mer här.

Att tänka på innan start

Innan man kontaktar en helhetsleverantör av laddstationer bör man först ha tagit beslut om att man ska installera laddstationer i föreningen. Det är också bra om man vet på ett ungefär hur många laddstationer man vill ha installerat samt vart man vill ha dem placerade.

Hur många laddstationer ska vi installera?

Det är såklart beroende på hur stort intresset är i föreningen. Men som en fingervisning brukar vi rekommendera mellan 15-20% av parkeringsplatserna vid en första installation. Vid den första installationen förbereder vi även för en smidig och kostnadseffektiv utbyggnad av fler ladd-platser allt eftersom behovet ökar.  

Vart ska vi placera laddstationerna?

Det mest kostnadseffektiva är att installera laddstationer / laddboxar på vägg i ett garage då detta inte kräver grävning. Är detta inte möjligt går det självklart även att installera laddstationerna / laddboxarna på en öppen parkeringen (tex en grusplan).

Se vår lösning här:

Rättvis fördelning av kostnader

Det vanligaste är att bostadsrättsföreningen står för hela investeringen (laddstationer + installation) och sedan tar ut den kostnaden mot medlemmarna genom att höja parkeringsavgiften på ladd-platserna. Det vanligaste är att föreningen räknar med en återbetalningstid på mellan 5-10 år. Laddstationernas livslängd beräknas dock vara minst 15-20 år.

Vad kostar det att installera laddstationer?

Den totala kostnaden för att installera laddstationerna är beroende på förutsättningarna i fastigheten. Förutsättningar som kan påverka kostanden är tex: avstånd till el-central, grävning, effekt på laddstationerna, antal laddstationer som installeras, etc. Ett bra riktpris brukar dock vara ca 10 000kr per laddplats efter avdraget bidrag. Priset är då ett totalpris med laddstolpe, installation, driftsättning, etc inkluderat.

Hur betalar man för elen man laddar sin elbil med?

Genom att implementera ett betalsystem i laddstationerna debiteras varje medlem för så mycket han/hon laddar. Föreningen bestämmer priset som medlemmarna ska betala per kWh och föreningen får den kostnaden som medlemmarna laddar för inbetald på sitt bankkonto varje månad. På så sätt får man en rättvis fördelning av den laddade elen i föreningen. Läs gärna mer om vårt Automatiska Debiteringssystem som sköter detta helt administrationsfritt.

Klimatklivet – 50% av kostnaden i bidrag

Under år 2020 får ni som bostadsrättsförening 50% av den totala kostnaden (laddstationer + installation) i bidrag. Bidraget kallas Klimatklivet och finansieras av staten för att skynda på omställningen till en elektrisk fordonsflotta. Ansökan om bidraget kan skickas in både före och efter färdigställd installation. Läs mer om Klimatklivet och ansök i länken.

 

Kom igång!

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtidens bilar!

Vi på OPIGO installerar marknadens smartaste laddstationer, laddstolpar och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

Läs mer

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Investeringskalkylatorn

Räkna ut den månatliga kostnaden för användarna

Total investeringskostnad

kr
kr
kr
kr
kr

Månadskostnad per plats

kr
kr
kr
kr
kr
kr

Skicka en intresseanmälan

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!