fbpx

Elbilar tar över i biltestindustrin – i Arjeplog finns 1000 laddbara bilar

När världen går mot en utfasning av fossila bränslen så innebär det allt fler elbilar. Det här börjar märkas inom biltestindustrin i Arvidsjaur och Arjeplog. Nu hoppas man på en säsongsförlängning.

Enligt Robert Granström, ordförande i biltestföretagens samverkansorganisation Swedish proving ground association, SPGA, kommer 4 000-5 000 bilar till Norrbotten för att testas varje vinter. Av dessa är cirka en tredjedel laddbara bilar.

– Bara i Arjeplog är det 1000 laddbara bilar per säsong. Elnätet upplever en belastning av laddbara bilar motsvarande en bil per hushåll, och det har vi inte på så många håll i världen.

Han menar att Sverige borde dra nytta av den höga koncentrationen av laddbara bilar. SPGA har nu startat igång ett projekt som finansieras av regionala fonden där man jobbar med transporter, miljöfrågor och elektrifiering.

– Vi skulle kunna använda området som en demonstrationsarena och utvecklingsmiljö för framtiden.

Branschen bör kunna växa mer

Biltestnäringen i Norrbotten omsätter över 1 miljard kronor per år och Robert Granström tror att branschen kan växa ännu mer i framtiden.

– I dag bygger mycket på rutiner och invanda mönster. Att testbilar ska vara på vissa ställen i världen vissa tider på året, men det börjar hända grejer. Till exempel har däcktillverkare börjat göra sommartester här.

Nu hoppas man på en säsongsförlängning.

– Det skulle vara bra för inte minst besöksnäringen. I dag står biltestverksamheten för minst 100 000 gästnätter och dessa produceras några få månader på vintern. Om vi skulle få fler gästnätter på andra delar av året är det naturligtvis väldigt positivt.

– Och på lite längre sikt så kanske vi med en säsongsförlängning skulle kunna få de utländska aktörerna att etablera utvecklingskontor här.

Källa: SVT Nyheter
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/biltester-i-norrbotten-nu-hoppas-branschen-pa-sasongsforlangning

Letar du efter ett grönt alternativ?

Kontakta oss idag så hjälper vi er med hela ert laddprojekt, från start till mål!